Turistične informacije

Pogled na Šempeter pri GoriciKjer Vrtojbensko-biljenski griči prehajajo v plodno ravnino, ki sta jo s svojimi rečnimi nanosi izoblikovali reki Soča in Vipava, ležita dva kraja, Šempeter pri Gorici in Vrtojba, ki skupaj tvorita občino Šempeter-Vrtojba. Območje, ki je bilo poseljeno že od rimskih časov dalje, nudi pestro izbiro aktivnega preživljanja počitnic v vseh letnih časih, saj je priložnosti za rekreacijo in izletniških destinacij toliko, da tudi najbolj aktivni ne morejo izkoristiti prav vseh.

Zeleni gozdovi, vinogradi, polja in travniki tvorijo bogato barvno podobo. Vrtojbensko-biljenski griči z večjim delom goriške ravnine nudijo najboljše pogoje za vinogradništvo, sadjarstvo, vrtnarstvo, zelenjadarstvo in cvetličarstvo, zato je to območje znano tudi kot “Vrt Goriške”.

 

Za telo

FrtaljaOba kraja ponujata sprostitev in zabavo, popotnikom so na voljo prenočišča v hotelu Lipa in v Dijaškem domu. Značilne jedi tega območja so polenta, razne mineštre (npr. šelinka iz zelene), frtalje (jajčne omlete), velikonočne fulje (kruhovi svaljki) in druge. Poleg tega obmejne občine na Goriškem zadnji vikend v septembru tradicionalno soorganizirajo uveljavljeno kulinarično prireditev Obmejni okusi (Gusti di frontiera) v Gorici (Italija).

Atletika, športi z žogo ter druge rekreacijske in športne dejavnosti se odvijajo čez celo leto v Športnem centru in v telovadnici šempetrske Osnovne šole Ivana Roba. Plezalcem, tudi tistim najzahtevnejšim, je namenjena velika plezalna stena. Lokostrelci imajo v toplejših mesecih na voljo lokostrelsko letno strelišče v bližini šempetrske železniške postaje, v hladnejših pa se lahko pomerijo v dvorani Športnega centra. Nogometni navdušenci in gorski kolesarji pa svoje spretnosti lahko preizkušajo v Športnem parku Šempeter (WEBCAM).

Plezalna stenaČudovit razgled nad bližnjo okolico nudita razgledni točki hrib Sv. Marka (227 m) nad Šempetrom pri Gorici ter grič Sv. Ot (112 m), ki se dviga nad gozdnatim območjem Vrtojbensko-biljenskih gričev in nudita odlične pogoje za lažjo aktivno sprostitev. Še posebej je zanjo poskrbljeno na trim stezi v Vrtojbi, kjer športna orodja dodatno popestrijo vadbo na prostem. Na tem območju je po gozdnih in med trtami na Vrtojbensko-biljenskih gričih posejanih poteh speljana tudi zanimiva krožna pot namenjena pohodnikom in gorskim kolesarjem, tudi tistim, ki radi svoje moči pomerijo na vsakoletnem mednarodnem tekmovanju.

Čez našo občino poteka tudi Pot miru, ki od Alp do Jadrana povezuje bogato kulturno in naravno dediščino vzdolž nekdanje soške fronte in predstavlja pomembno dediščino evropske zgodovine. Goriška in goriški Kras sta s številnimi vojaškimi pokopališči, kavernami, spomeniki ter drugimi obeležji njen osrednji del.

 

Za dušo

Šempeter pri Gorici in Vrtojba ponujata svojim obiskovalcem tudi bogato društveno življenje. Številna društva in skupine se ponašajo z bogato tradicijo in doseženo kakovostjo ter iz leta v leto privabljajo številne obiskovalce. Pevski zbori, kulturno-umetniška, športna ter najrazličnejša druga društva celo leto prirejajo vrsto prireditev, koncertov in drugih dogodkov, ki pripomorejo k poživitvi kulturnega in družabnega življenja.

Postajališče za avtodome (PZA) Vrtojba

 Postajališče za avtodome (PZA) Vrtojba8 opremljenih parkirišč v bližini AC:

 • elektrika,
 • izpust fekalij / kemični wc,
 • izpust odpadne vode,
 • voda,
 • brezplačen wifi

GPS: N 45.917815° E 13.648914°

CENA (z DDV):
Camper stop (24h) + 1 kWh elek. + 100 l vode: ​​10 EUR
Dodatna elektrika za 1 kWh: ​​0,50 EUR
Dodatna voda – 100 l: ​​0,50 EUR

Odlična izhodiščna točka

Občina Šempeter-Vrtojba je tudi odlično izhodišče za izlete v bližnjo in daljno okolico, saj se v njeni neposredni bližini nahajajo številni športni in drugi objekti, ki vam bodo omogočili aktivne počitnice. Tako se lahko odločite za kolesarjenje, jadralno padalstvo, bungee jumping, kajak, kanu, rafting, igro golfa, pohodništvo, bowling, ribiški in lovski turizem …

Od tu je le pol ure tako do morja kot do gora. Številne zanimivosti, ki jih odlikujejo izjemna zgodovinska, kulturna in tehniška dediščina, pa kar vabijo k ogledu:

 • Frančiškanski samostan Kostanjevica nad Novo Gorico z grobnico zadnjih predstavnikov francoske kraljeve družine iz dinastije Bourbonov, kjer počiva tudi zadnji francoski kralj Karel X. (1757−1836). Vredna ogleda je tudi samostanska knjižnica patra Stanislava Škrabca z več kot 10.000 enotami v najrazličnejših jezikih in zbirka burbonk, vrtnic iz 19. stoletja, po velikosti drugo v Evropi, ki cvetijo v maju in juniju.
 • solkanski železniški most, ki velja za zadnjega izmed velikih kamnitih mostov in ki je s 85 m dolgim kamnitim lokom tudi zares najdaljši na svetu.
 • Bazilika Marijinega vnebovzetja na Sveti Gori, znano sakralno in romarsko središče, kjer lahko užćivamo v enem najlepših razgledov v Sloveniji.
 • poln zgodovinskega spomina na soško fronto je s kavernami in sistemom jarkov prepreden Sabotin, vrh nad Gorico. Je tudi odlična razgledna točka in nudi pogled na Sveto Goro, Škabrijel, Vipavsko dolino, Kras, Furlansko nižino, Goriška brda ter Julijske alpe.
 • dolina smaragdno zelene reke Soče.
 • Goriška brda, ki vabijo med svoje griče.
 • Vipavska dolina, ki se poleg vinorodnih pobočij lahko pohvali s številnimi dvorci in gradovi, nad njo pa krila razpenjajo jadralci in padalci iz celega sveta.

Koristne povezave

Nova Gorica, nova doživetja I feel Slovenia Vse drugače. Vse leto. Vipavska dolina

Koristne telefonske številke

Policija: 113

Gasilci: 112

Reševalci: 112

Pomoč na cesti: 1987

Stanje na cestah:
1970

Informacije o telefonskih številkah:
1188

Nujna medicinska pomoč/Urgenca:
Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica
Ambulanta za nujno medicinsko pomoč
Ulica padlih borcev 13A
5290 Šempeter pri Gorici
T: 05 330 11 17

Dežurna zobna ambulanta:
T: 05 335 55 34

TIC Šempeter – Vrtojba
(Turistična agencija GEA)
Trg Ivan Roba 4
5290 Šempeter pri Gorici
T: 05 393 61 17, 05 393 61 16
GSM: 051 331 881
Urnik:

ponedeljek-četrtek: 9:00–17:00,
petek: 9:00–13:00.
Sobote, nedelje in praznike zaprto.

KŠTM Šempeter – Vrtojba
Ulica 9. septembra 72, Vrtojba
5290 Šempeter pri Gorici
T:
05 393 80 09
E: info @ kstm-sempeter-vrtojba.si
W: kstm-sempeter-vrtojba.si/index.php

Turistično društvo Občine Šempeter – Vrtojba
Trg Ivana Roba 4
5290 Šempeter pri Gorici
GSM: 041 333 022
E: td.o.sempetervrtojba @ gmail.com

Pošta Slovenije
Vrtojbenska cesta 21A
5290 Šempeter pri Gorici
GPS: E13.64056, N45.92833
T: 05 303 12 74

Slovenske železnice d. d. železniška postaja Vrtojba
Ulica Nikole Tesle 12
5290 Šempeter pri Gorici
T: 05 296 39 14
F: 05 296 38 21

Hotel Lipa
Trg Ivana Roba 7
5290 Šempeter pri Gorici
GPS: E13.63969, N45.92984
T:
05 336 60 00
E: hotel.lipa @ hit.si
W: hotellipa.com

Dijaški dom
Ulica padlih borcev 26
5290 Šempeter pri Gorici
T: 05 62 05 740
W: dijaski.scng.si

Skip to content